yehuda כתב:אני אומר ממה שידוע לי, אבל איני רב:
יש הלכה כי אדם שנהנה מדבר ששוה אצלו כסף, ולולי היה מקבלו בחינם אז היה נאלץ לשלם עליו, חייב לשלם עליו לבעל הבית גם אם קיבלו בחינם, משום "משתרשי" (עיין בסוגיא בב"ק כ' ע"א ועוד). כלומר, בכך שנהנת מממוני וחסכת כסף, נחשב הדבר שקיבלת ממני כסף, ועליך להחזירו. השאלה היא רק אם יש קנין רוחני, וההלכה הרווחת היא כי יש קנין רוחני על שיר וכו' (כמו שכו"ע מודים שיש זכויות יוצרים), ולכן כשאדם יוצר קובץ MP3 של שיר שהשקיע בו מכספו, יש לו למעשה בעלות עליו, וממילא יש את ההלכה של משתרשי.
מסיבה זאת קשה להכריע אם מותר להעתיק דיסק באופן פרטי, מכיון שזה תלוי כל אחד כפי מצבו, האם הדיסק שווה לו כסף כלומר שאם לא היה מקבלו בחינם ייתכן והיה קונה אותו, מה שבטוח ומוסכם לפי הידוע לי, הוא שאסור לפרסם דיסק בפורום באינטרנט באופן שמזיק ליוצר הדיסק ומונע מאנשים לקנותו, זה כמו איסור "משיג גבול" וחמור יותר. כל זאת מלבד מינימום של רגש אנושי שגם הוא דין הלכתי "ועשית הישר והטוב בעיני ה' אלקיך". תאר לעצמך שאתה זמר, משקיע מכספך בדיסק עשרות אלפי דולרים, ולמחרת השיווק בא צדיק אחד, וברוב צדקותו מעלה את הדיסק לרשת ובכך מונע מאלפים לקנותו. מה היה הרגש שלך כלפי המעתיק?
אני קורא למצביעים היקרים להצביע נגד העתקת דיסקים חדשים לפורום, ואולי נשיב את התקנה הישנה שאסור להעלות דיסקים חדשים לפורום.
zeevi כתב:אני חושב שיש הרבה זמרים שנהנים מכך ורוצים בזה, היות וזה מביא להם הרבה פרסומת, וזה כל מטרת הפקת הדיסק. וכמה שיושמע ביותר בתים השירים שלהם יותר מופצים.
א פשוטער יוד כתב:אני רוצה לשאול שאלה:
יש מאגר דירות בירושלים ובבני ברק שקוראים לזה "ישא ברכה"
מי שמחפש לקנות דירה עושה שם מנוי ומקבל רשימה של דירות למכירה ללא דמי תיווך,
מישהו שעשה מנוי מותר לו לקחת את המידע ולפרסם אותו בפורום למשל???
יהיו כאלו שיגידו שזה לא אותו דבר אבל יש קשר בין הדברים,
אשמח לשמוע את דעתכם על הנושא
מורה כתב:גם אני הצבעתי נגד אבל מטעם אנושיות כי ע"פ ההלכה אין שום טעם להגיד שזה אסור, מכיון שקניתי משהו זה שייך לגמרי במאה אחוז להקונה ואין לאף אחד בעלות על זה...
אבל זה לא אנושי ויש בו משום ועשית הישר והטוב...
yehuda כתב:מורה כתב:גם אני הצבעתי נגד אבל מטעם אנושיות כי ע"פ ההלכה אין שום טעם להגיד שזה אסור, מכיון שקניתי משהו זה שייך לגמרי במאה אחוז להקונה ואין לאף אחד בעלות על זה...
אם תקח ספר, תקנה אותו ולאחר מכן תצלם את כל הספר ותחלק חינם בכמה מהדורות חינם. האם גם זה מותר כי קנית את הספר?
גאליציינער כתב:א פשוטער יוד כתב:אני רוצה לשאול שאלה:
ישא ברכה הקימו את המערכת שלהם באופן שאי אפשר להעביר את זה למישהו אחר, אתה צריך לתת להם מספר טלפון שרק ממנו אתה יכול להתקשר למשכירים ולאחר שעברה התקופה או שמצאת דירה המספר שהבאת מתנתק ושוב אינך יכול להתקשר אליהם.
ככה שהשאלה שלך לא רלוונטית.
ולגבי עצם הנושא, אני חושב שזה בדיוק כמו מנוי בהמודיע, שמותר לך להשאיל את זה לאחרים.
אחד ויחיד כתב:נראה לי שהדבר הזה הוא כבר אבוד וזמר שיוצא להוציא דיסק לוקח את זה בחשבון וכל הזמרים יודעים טוב מאד שזה מלחמה אבודה
yehuda כתב:מורה כתב:גם אני הצבעתי נגד אבל מטעם אנושיות כי ע"פ ההלכה אין שום טעם להגיד שזה אסור, מכיון שקניתי משהו זה שייך לגמרי במאה אחוז להקונה ואין לאף אחד בעלות על זה...
אם תקח ספר, תקנה אותו ולאחר מכן תצלם את כל הספר ותחלק חינם בכמה מהדורות חינם. האם גם זה מותר כי קנית את הספר?
normal כתב:ידוע שנחלקו בזה חכמי הדור [משונה לומר "לכולי עלמא"], ולכאו' מצד אנושיות זה ודאי לא לענין.
כמו"כ חשוב להזכיר שבעבר [אפי' אחרי שהפך ה"נט" ל"אינפו"] כמעט שלא העלו דיסקים חדשים.
א פשוטער יוד כתב:גאליציינער כתב:א פשוטער יוד כתב:אני רוצה לשאול שאלה:
ישא ברכה הקימו את המערכת שלהם באופן שאי אפשר להעביר את זה למישהו אחר, אתה צריך לתת להם מספר טלפון שרק ממנו אתה יכול להתקשר למשכירים ולאחר שעברה התקופה או שמצאת דירה המספר שהבאת מתנתק ושוב אינך יכול להתקשר אליהם.
ככה שהשאלה שלך לא רלוונטית.
ולגבי עצם הנושא, אני חושב שזה בדיוק כמו מנוי בהמודיע, שמותר לך להשאיל את זה לאחרים.
יש אפשרות לקבל את גם במייל כקובץ מצורף
כך שאין בעיה טכנית להדפיס ולהעביר הלאה,
או להעביר הלאה את המייל,
ולגבי השאלה הזאת שאלתי פעם רב אם מותר והוא אמר לי באופן גורף שאסור ונראה לי שכל רב יפסוק כך
yehuda כתב:כנראה שאינכם יודעים, שחלק גדול ונכבד מהוצאות והפקת דיסקים (כמו גם בדיסק דידן של מ.ב.ד) נרכש על ידי חברת הפקות, הם משלמים סכום נכבד לזמר ומוכרים את זה בשביל רווחים נטו, אין להם שום רווח אחר. במקרה כזה כל התירוצים נגמרו. מלבד כך שרוב הזמרים מדגישים כל עת ועת שהם מפסידים מהצריבות (למרות שאולי בכל זאת עדיין משתלם להם להפיק דיסקים).
yehuda כתב:יש לכם טעות אחת יסודית:
כשאתה קונה דיסק, אינך קונה את היצירה עצמה, את הקנין הרוחני, אלא רק את החפץ עצמו שיש בו אפשרות לשמוע את הניגונים. אתה קונה את הדיסק, לא את היצירה. יש מושג של בעלות וקנין רוחני על יצירה, ספר, רעיון חיבור וכל דבר אחר. כך דעת רוב הפוסקים שאנו הולכים לאורם, ביניהם הגרש"ז ור' משה פיינשטיין.
מצו"ב להרחבת הענין מספרי הלכה ומגדולי הפוסקים בדורינו, ביניהם גדול המומחים בחו"מ הוא הרב מנדל שפרן שליט"א, ועוד פוסקים חשובים.
יצויין שמקריאת מכלול המאמרים, יצויין שאין שום פוסק שמתיר העתקת דיסקים ופרסומם במקום ציבורי, גם לפי אותם פוסקים המתירים העתקה לשימוש אישי.
yehuda כתב:יש חילוק בין אדם שצורב לעצמו, לבין מי שנותן לאחרים.
בכל אופן שכל אחד יקרא בעצמו ויראה במה מדובר. רק תדעו שכלום לא כ"כ פשוט ואי אפשר לפסוק הלכה מסברות כרס לפני שלומדים את הסוגיא.
יוסי200 כתב:מורה נכבד, למה להתחשב בדבריך ? סתם בגלל שאתה רוצה ??
ולגופו של ענין, אני חושב שדבריך גובלים בחוצפה ופגיעה בכבוד התורה ...
כשישנם מגדולי הפוסקים שמתירים, לבא ולומר שהדבר אסור ...
זה אפילו לא מצחיק להביא את דבריו הברורים של הרב שפרן (מבלי להמעיט ח"ו בערכו), כנגד דעת הגרש"ז אויערבך זצ"ל שמתיר, וכנגד דעת הגר"ח קניבסקי והגר"נ קרליץ המתירים ג"כ ..
אשר על כן, ודאי שאדם שרבו אוסר ינהג איסור, אך מי שרבו מתיר ינהג היתר, כמובן כשהדבר הוא באופן המותר ..
שבוע טוב
גנרל תומס גייג' כתב:מרדכי בן דוד התראיין בעיתון משפחה על הדיסק החדש, הוא כותב שהדיסק 'כיסופים', יצא לפני ראש השנה, ועד ערב יום כיפור הוא כבר הועתק המון פעמים, ואפילו כך, הוא הוציא דיסק חדש, מה הוא רוצה, הוא הרי יודע שבדור של האינטרנט, כל דבר מיד מועתק, מה, הוא סומך על היושרה של הדור? הוא כזה נאיבי?
TPMH כתב:גנרל תומס גייג' כתב:מרדכי בן דוד התראיין בעיתון משפחה על הדיסק החדש, הוא כותב שהדיסק 'כיסופים', יצא לפני ראש השנה, ועד ערב יום כיפור הוא כבר הועתק המון פעמים, ואפילו כך, הוא הוציא דיסק חדש, מה הוא רוצה, הוא הרי יודע שבדור של האינטרנט, כל דבר מיד מועתק, מה, הוא סומך על היושרה של הדור? הוא כזה נאיבי?
וכי זה ההיתר שלקחת לעצמך, בגלל שהוא נאיבי? האם כל העולם הם גנבים וחסרי יושרה? אלא הוא ענה בעצמו על שאלתך, שפשוט מרוב הטרדות והצקות שאנשים הציקו לו בשאלות מתי הוא מוציא עוד דיסק, ובהחלט היה לו על מה להוציא דיסק, אז הוא הוציא, והוא בכלל לא נאיבי, כי כדי להתמודד עם אותם מעתיקים ומפיצים חסרי לב, הוא שכר עורכי דין, וגם אי אפשר להעתיק את הדיסק, ואפשר להורידו רק בתשלום.
חבצלת השרון כתב:TPMH כתב:גנרל תומס גייג' כתב:מרדכי בן דוד התראיין בעיתון משפחה על הדיסק החדש, הוא כותב שהדיסק 'כיסופים', יצא לפני ראש השנה, ועד ערב יום כיפור הוא כבר הועתק המון פעמים, ואפילו כך, הוא הוציא דיסק חדש, מה הוא רוצה, הוא הרי יודע שבדור של האינטרנט, כל דבר מיד מועתק, מה, הוא סומך על היושרה של הדור? הוא כזה נאיבי?
וכי זה ההיתר שלקחת לעצמך, בגלל שהוא נאיבי? האם כל העולם הם גנבים וחסרי יושרה? אלא הוא ענה בעצמו על שאלתך, שפשוט מרוב הטרדות והצקות שאנשים הציקו לו בשאלות מתי הוא מוציא עוד דיסק, ובהחלט היה לו על מה להוציא דיסק, אז הוא הוציא, והוא בכלל לא נאיבי, כי כדי להתמודד עם אותם מעתיקים ומפיצים חסרי לב, הוא שכר עורכי דין, וגם אי אפשר להעתיק את הדיסק, ואפשר להורידו רק בתשלום.
אגב,הוא מכר בשבוע הראשון (לדבריו) שיא שהוא לא מכר בשום דיסק קודם שלו. (בשבוע הראשון)
TPMH כתב:חבצלת השרון כתב:TPMH כתב:גנרל תומס גייג' כתב:מרדכי בן דוד התראיין בעיתון משפחה על הדיסק החדש, הוא כותב שהדיסק 'כיסופים', יצא לפני ראש השנה, ועד ערב יום כיפור הוא כבר הועתק המון פעמים, ואפילו כך, הוא הוציא דיסק חדש, מה הוא רוצה, הוא הרי יודע שבדור של האינטרנט, כל דבר מיד מועתק, מה, הוא סומך על היושרה של הדור? הוא כזה נאיבי?
אגב,הוא מכר בשבוע הראשון (לדבריו) שיא שהוא לא מכר בשום דיסק קודם שלו. (בשבוע הראשון)
פשוט מאוד, בגלל שאנשים ידעו שאין אפשרות להעתיק או להוריד, אז הם קנו! מכאן הראיה: שאם מורידים או מעתיקים דיסק, גורמים להפסדים ולנזקים למוציאי הדיסק.
גאליציינער כתב:ואם הוא הוציא מעותיו למרות שיש לו ידיעה ברורה שהוא הולך להפסיד הרי זה כמניח מעותיו על קרן הצבי והוא לא יכול לבוא בטענות לא"א.
לא מובן ??
גאליציינער כתב:על זה אין בכלל ויכוח, השאלה הוא אם מותר לך להעלות את זה - תקרא את כותרת האשכול בבקשה...
[בדרך אגב: רק 10 % שהם 3 ניקים הצביעו שזה אסור ע"פ הלכה ?? איך זה יכול להיות, התבטאו פה יותר מ-3 ניקים שזה אסור... משהו מוזר.
ויותר מוזר לי הם החמישה שהצביעו שלאחר תקופה מותר להעלות את זה, אם מותר אז מותר ואם אסור אז אסור, מאי שנא ?]
גאליציינער כתב:אוקיי, אני רואה שאתה מסתכל על זה אחרת ממני.
אני לא יודע, יש צדדים לכאן ולכאן, עכ"פ אני לא רואה בזה בעיה.
ולגבי הסתם הערה שלך: אני לא מוריד מפה כמעט דיסקים, את רובם אני לא מכניס לביתי... ואלו שכן שכמעט ולא קורה, בד"כ אני קונה את זה.
הורדתי בסך הכל מפה שתיים וחצי דיסקים...
חויזר כתב:אגב
מ.ב.ד הודיע שהוא פתח חשבון בנק מיוחד בארץ לטובת אלו שקיבלו את הדיסק ולא רוצים לגזול..
מורה כתב:אין לנו אלא דברי בן עמרם.
מה שאנחנו אומרים זה כלום
אני רוצה לראות כתבים בנושא של גדולי ישראל.
כוכב כתב:מורה כתב:אין לנו אלא דברי בן עמרם.
מה שאנחנו אומרים זה כלום
אני רוצה לראות כתבים בנושא של גדולי ישראל.
אין ספק.
רק השאלה היא האם הרבנים מודעים לתעשיית המוזיקה והתחרות שיש היום.
זעיר שם כתב:אני חושב שצריך להוסיף אפשרות נוספת, בתקופה הראשונה אסור מטעם אנושיות ואח"כ מותר, וכך יהיה לי במה לבחור.
יאיר כתב:גאליציינער כתב:על זה אין בכלל ויכוח, השאלה הוא אם מותר לך להעלות את זה - תקרא את כותרת האשכול בבקשה...
[בדרך אגב: רק 10 % שהם 3 ניקים הצביעו שזה אסור ע"פ הלכה ?? איך זה יכול להיות, התבטאו פה יותר מ-3 ניקים שזה אסור... משהו מוזר.
ויותר מוזר לי הם החמישה שהצביעו שלאחר תקופה מותר להעלות את זה, אם מותר אז מותר ואם אסור אז אסור, מאי שנא ?]
תעמיקצת יותר, יש שם עוד כמה אפשרויות בסקר...
וזה חוץ ממני שלא הצבעתי כי האפשרות שהייתי בוחר לא מופיעה שם (מופיעה, אך לא בצורה שהייתי רוצה)...
TPMH כתב:גאליציינער כתב:אוקיי, אני רואה שאתה מסתכל על זה אחרת ממני.
אני לא יודע, יש צדדים לכאן ולכאן, עכ"פ אני לא רואה בזה בעיה.
ולגבי הסתם הערה שלך: אני לא מוריד מפה כמעט דיסקים, את רובם אני לא מכניס לביתי... ואלו שכן שכמעט ולא קורה, בד"כ אני קונה את זה.
הורדתי בסך הכל מפה שתיים וחצי דיסקים...
ואיך ייתכן שמחשב (לצורכי פרנסה, כן?!, אתה כן מכניס הביתה???![]()
גאליציינער כתב:מה הסתירה בכך ??
זה אסור וזה מותר.
מישהו מיוחד כתב:לא הבנתי יש הלכה ויש 'אנושיות'? כאילו ההלכה מתירה לעשות דברים לא אנושיים? אני יודע את התשובה, [שיש מושג של נבל ברשות התורה וכו' וכו'], אבל בכל זאת לא מתאים הניסוח הזה.
TPMH כתב:גאליציינער כתב:מה הסתירה בכך ??
זה אסור וזה מותר.
סתם התכוונתי בבדיחות הדעת לשאול אותך את השאלה הנ"ל.
אבל למעשה נשארנו בפלוגתא, שאתה סובר שמותר להוריד דיסקים על אף ההשקעה העצומה הכרוכה בכך ואי האנושיות הכרוכה בכך, ואני סובר שאסור להוריד, ורק אם קנית את הדיסק, מותר להוריד כדי ישמור עליו במחשב שלך.
אוהבים אותך גאליציינר, כי אתה חסיד בעלזא, ואין עליך ועליכם.![]()
![]()
גאליציינער כתב:TPMH כתב:גאליציינער כתב:מה הסתירה בכך ??
זה אסור וזה מותר.
אבל למעשה נשארנו בפלוגתא, שאתה סובר שמותר להוריד דיסקים על אף ההשקעה העצומה הכרוכה בכך ואי האנושיות הכרוכה בכך, ואני סובר שאסור להוריד, ורק אם קנית את הדיסק, מותר להוריד כדי ישמור עליו במחשב שלך.
![]()
אם אתה אוהב אותי בגלל שאני חסיד בעלזא אז אני באמת בבעיה...
===
מזה: "ואין עליך ועליכם" ?? על מי הכוונה ??
מורה כתב:גאליציינער כתב:TPMH כתב:גאליציינער כתב:מה הסתירה בכך ??
זה אסור וזה מותר.
![]()
===
הוא מתכוון לכל חסידי בעלזא
TPMH כתב:מורה כתב:גאליציינער כתב:TPMH כתב:גאליציינער כתב:מה הסתירה בכך ??
זה אסור וזה מותר.
![]()
===
הוא מתכוון לכל חסידי בעלזא
מורה, כוונת לדעתי, ונראה לי שאתה צריך לברך ברוך שכוונת.
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־50 אורחים