על ידי פעמון זהב ורימון » 12 פברואר 2018, 22:58
זה מה שמצאתי. על זה היו לי המון השגות. אבל זה רקע למחשבות.
חרדים, משום מה, על שום מה, ולאן?
מיהו חרדי? מי ברא את החרדים? לפני כל שיחה כדאי להבין על איזה מקום אנחנו דורכים בכלל.
היום מקובל לקטלג את המגזרים לפי מה שמעל הראש. אם יש כיפה "לפעמים" = מסורתי. אם יש כיפה צבעונית = דת"ל. אם יש כיפה שחורה = "חרדי". ואם בתפילה יש גארטל = חסיד.
והעולם-גולם, אף אחד לא מחלק היום במהות; בפנימיות; להרהר משהו על הקשר בין גארטל (נטו) לחסידות, או בין צבע הכיפה למגזר וקבוצה, כאשר בתוכו כל כך הרבה פערים והבדלים.
למה כולם חרדים??
ועוד יותר מגוחך וטפשי: כל מי שיש לו כיפה שחורה + אין לו גארטל בתפילה = ליטאי...
הוא יכול להיות תימני, מרוקאי, הונגרי, רוסי, ומעוד שישים ושש גלויות, רק לא מליטא! אבל כבר נכנענו באין אומר ואין דברים לאיזה תכתיב (של מי??) שהגדיר את ההגדרות הללו.
זו בעיה ראשיתית. בעיית זהות אישית. מי שקורא לעצמו חרדי רק בגלל שמשייך עצמו לסטיגמה שהומצאה ואין לה פשר, יגמגם מאוד הרבה להציל את עצמו / המגזר שלו מכל מיני קטרוגים.
לעומתו: מי שמוכן להזדהות כלפי עצמו בהגדרה המלאה, מה שהוא באמת לדעתו, ולהציג
כך כלפי חוץ בגאון ובתבונה, כבר גאל את עצמו משיעבוד לאותם מכתיבים.
מה באמת מאחורי "חרדים"?
המקור למילה חרד כלפי שומר תורה ומצוות בעקביות מקורה בפסוק בישעיה: "שמעו דבר ה' החרדים אל דברו", מכאן קראו לעצמם שומרי המצוות שנרדפו על ידי הרפורמים בהונגריה "חרדים על דבר ה'", מפני שהמשך הפסוק מתאר את "אחיכם שונאיכם מנדיכם וגו'".
מפני המקור הקדוש הזה, לא התבייש הציבור החרדי בראשית שנות המדינה כאשר התקשורת החילונית בחרה בסטיגמה הזו לפגוע ולחדד את היחסים בין הציבורים במדינה עד יצירת קיטוב קיצוני מוחלט.
ההכתבה של תואר המגזר, לא יצאה מאיתנו. קיבלנו את השם והסטיגמה בשתיקה של הסכמה, ומאז כל אחד משלנו מדביק על עצמו את התואר "חרדי".
אולם לפני כן, לפני שלוש דורות, גם הקיצוניים שבשומרי המצוות בשיא החומרות וההידורים, נקראו בשם הדי פושר והכלל לא מפחיד – דתיים. וזה נכון יותר מהמילה חרדים. כי הדת היא חיינו והסמל והדגל שלנו. לאורה אנו צועדים ובה מתהלכים. חרדים על שום מה? זה פשוט מילה יותר מפחידה. טוב היה להם לעיתונאים והתקשורתנים החילוניים להדביק את התו הזה למצחנו.
ועוד, הדתיים לא מאיימים כגוף מאורגן, כמגף מוחץ, כל יהודי דתי הוא מקיים את הדת, ובזה די לו. אפילו אם מדברים על מפלגות דתיות, המובן מאליו הוא שהמפלגה מאחדת שומרי דת, שהמגמה ההיא של הקבוצה כלה פשוט לשמור על הדת ולקיימה. אבל 'חרדים' זו סטיגמה מאתגרת מלאת אמוציות שהשפיעה על הציבור המכונה החרדי ביחסו אל עצמו, לא פחות מאשר השפיעה על הציבור הכללי במבטו מנגד. זה מגזר; זה כח קניה; זה כח לסחטנות או הפגנות במשנת ט. לפיד. זה המפלגות הסחטניות. זו ההנהגה.
(אגב: קראתי עבודת דוקטוראט של סטונדטית אחת על נושא היסטורי, ושם אנשים מיסטיים או חצי נורמלים מלפני כמה וכמה דורות נקראו בשם התואר 'חרדים'. הערתי לה מבחינה אקדמית - שאז החרדיות עדיין לא הומצאה, והיא יכולה לכתוב טיפוסים; משוגעים; מוזרים; וכיוצא, אבל לכתוב 'חרדים' זו שגיאה.
ואכן הערתי התקבלה, והעבודה פורסמה מאז בכמה מקומות בצורה מתוקנת. לעצמי למדתי מכך כמה הרסני התואר הסטיגמטי שאנו נושאים על כתפינו בלי שעשינו עוול לאף אחד בעולם...
מאז הנני מכנה את עצמי כלפי חוץ כדתי אדוק, או דתי קיצוני... ואל תתפלאו לשמוע שהיחס כלפי מצד אחינו החילוניים נעשה מכבד, במקום מתנכר. עד – שהם רואים שיש לי כיפה שחורה... אז הם באים בטענה, למה אתה נראה כמו "חרדי").
מה מרגיש חרדי כזהות? את השייכות למגזר, עד מחנק. עד קינטור יוזמי רעיון החרדיות.
ונהי בעינינו לחרדים, וכן היינו בעיניהם. אכן יש סטיגמה של הציבור שלנו כלפי פנים, יותר ממה שהוא נושא כלפי חוץ. ואינספור טענות נשמעות על ההנהגה הציבורית או האישית, או על העסקנים והמנהיגים. כאילו אנחנו עדר מובל. חסר דעה ונעדר שיקול דעת.
המון תחומי ביקורת, אי שביעות רצון. "הכל בגלל שאנחנו חרדים!" משפט שחוזר אל עצמו חלילה באינספור וריאציות. כשאגד דופקים אותנו; כשבתי החינוך לא מקבלים את כל התלמידות; כשתופסים ראש מוסד באי סדרים כספיים; כשמוכרחים לגור במקומות מוגדרים ולשלם פי כמה על הצורך הבסיסי הזה; כשבוחרים נציגי ציבור בלי פריימריז, וכן הלאה.
לעניותי: אם נמצה את מכלול המעגלים שאינם משביעי רצון, לנקודה מרכזית, תופיע לדעתי מילה אחת מרוכזת: ההמוניות.
חשבתי על הקשיים המעיקים ביותר, שגורמים לתעוקת לב ולקצר נשימתי חלילה לאלו שנכשלו בעצמם בהיתקלות באותן בעיות: בעיית הסמינרים, הבנות שבבית, על ערעורים על ועדות הצדקה, על מחלוקות בישיבות, ובחסידויות הכי מאוחדות עד לא מזמן, על סגנון עבודת חברי הכנסת החרדים מול בוחרים, ומול מועצות גדולי התורה, על אי פתרון בעיית הדיור, ועל מכלול בעיות כלכליות של הציבור החרדי. מצב הבית והמשפחה כיום מול העבר; אחוזי גירושין, רמת הסכסוכים, קיצוניות יתר של שורפי הפחים לעומת פשרנות רחבת היקף של החרדים ה'מודרניים' שגם היא תופעה חדישה מלאת בעיות ביסודה. חוסר כבוד לרבנים, וחוסר כבוד עצמי של רבנים. על נושא תקנוני הצניעות במוסדות, וירידת הצניעות בכלליות ברחוב החרדי. ועוד כהנה וכהנה.
הרהרתי גם על בעיית ההתערבות הבלתי פוסקת של כל נער ואיש במחלוקת בין הפוסקים, עד שכל מי שאולי למד חמשה דפי גפ"ת יש לו דעה בנושא שרק זקני הרבנים אמורים לעסוק בו מתוקף היותם מלומדים בנבכי הפוסקים. הלא רדידות הדעה ורפיסות המוח יש כאן. איך זה קורה לאנשים נורמליים וחושבים??
ציבור שאמון לכאורה על חינוך, משמעת עצמית ומשמעת לרבותיו, על מידות תרומיות של חיי תורה, רצון להתעלות מקטנוניות ומהבלי העולם ונקיון כפיים והתרחקות מיצר הרע. ובכל פרט יש התרופפות עם השנים. דוגמאות מחיי המעשה היומיומיים – מיותרות. ולא רפיון של היחידים כפרטים, אלא של המגזר כולו.
אין לחפש ולמצוא את בעיית החדלון לכל נקודה ונושא לחוד. אם אפשר לרדת לשורש אחיד שממנו יונקות התוצאות. המאחד את הכל הוא היות הציבור עיסה של "חרדים". וזה נגרם כתוצאה מהריבוי וחוסר השליטה על הכוונת הריבוי הזה.
אמנם, חינוך הוא טיפול פרטני, הדרכתי. אינדבדואלי. כיתה קטנה זוכה לחינוך יותר, וגדולה לפחות. חניך עם תשומת לב לגדילתו פורח בדרך הישרה אליה הוא מודרך, ואחר שנמצא בתוך צבא שלם של "מתחנכים" אין לו הדרכה אישית, לא תשומת לב להצלחתו לפי נשמתו, והמחנך שלו הוא הדפוס הציבורי. כעדר.
צא והשווה את בתי החינוך החרדיים, לבנים או לבנות, מגלאי ביה"ס היסודי (ותתי"ם) ועד לתיכון (וישיבות). כמה מנתה כיתה לפני שלושים וארבעים שנה, וכמה היום...
השווה את התוצאות, והינן בהתאמה ממש.
יש הרבה טרמפיסטים על מצב חוסר החשיבה של הבודדים, רעת הרעות של ההמוניות, ושל "כולם" היא המושג "מפלגה" שהסטייפלר בחכמתו הגאונית קורא לה "עבודה זרה".
ואין הכוונה דוקא למפלגה פוליטית, אלא לשימושם של ראשים בודדים בכוח ההמוניות שישרת את רצון המפלגה בפטריוטיות (וזה פשר המחלוקות הציבוריות הגדולות, כשאף אחד לא שם לב שהוא אישית אין לו צד בסכסוך).
אציעה נא לפניכם הצעה של "מחשבה שניה" - תופעת העדר, היא כיום לא בעיה אלא הפתרון (אמנם פתרון רפוי יוזמה, אבל אין לו תחליף) לבעיית ההמוניות. במקום לכוון במגע ישיר, מכוונים את הציבור, נוער ומתבגרים (ובאמצעותם את הכלל כולו) ב"שלט רחוק" כוללני.
המחנך הראשי של כל ילד נער ומתבגר הוא ה"כולם".
אז הפרנסים ומורי הדרך מנסים לכוף את ה"כולם". להגיע דרך זה לאיזון בחינוך הציבור, במשיכת הנסחפים בזרמי ההמון לכיוון זרמים ממוצעים ופחות שליליים... באי יכולתם של הבודדים החושבים להניע משהו בקנה מידה ממשי, (כך ישנם כמובן גם הרבה שמוכרים ל"כולם" גם לוקשים באותה שיטה).
אבל בלי המנוע הזה אין יכולת להסיע את החסידים אל הרבי, את התלמידים לישיבות, את הבנות למוסדות ואל הצניעות, ולגדל את הדור הבא עם המסגרות הקיימות בלי להסביר לכל אחד למה הן חשובות.
והמסגרות הן כל כך המוניות, שפשוט לפקוח את העיניים ולהתפעל, כמה רבים אנחנו היום. כל ישיבה הכי קטנה מונה כמה מאות. והגדולות פי כמה מזה...
כלפי הציבור, זה חשוב. אי אפשר להמשיך את המשכיותו בלי זה. אבל כלפי יחידים, ישים כל אחד לב לאלו שסביבו, לתת להם טעם לכל דבר. הסבר מתקבל על הדעת, אמיתי, פרטני ואינדבדואלי. כי אם זה "חוק" ללא טעם, רק בגלל שהחרדים "כולם" עושים כך, השחיקה שלו קרובה, והרסנית. והמנגנונים ההמוניים לא בנויים לקיים "חנוך לנער על פי דרכו וגו'".
בנוגע לבחירות כל אחד יעשה כמצוות רבותיו
זה לא סלוגן, זו דרך חיים.
(מי שמתלבט מי רבותיו יכול לפנות אלי לצורך שיכנוע)
התגובות בנושא בפורום, הם רק הסבר להוראת רבותיו או שאלות להבהרת דעתם, ולא חלילה להפריך או לשכנע מישהו בניגוד לרבותיו.